LESGEVEN OP AFSTAND

Hier vind je alle informatie om het leren en lesgeven op afstand vorm te geven. Klik op één van de onderwerpen voor meer informatie. Hier vind je dan uitleg, stappenplannen of instructievideo's rondom het onderwerp dat je aangeklikt hebt. Klik op de knop           als je terug wilt naar het overzicht.

Vast één tip: maak samen met jouw teamleden per klas een weekoverzicht waarin je alle lessen opneemt; ook als deze lessen niet online verlopen. Zo help je studenten een dagstructuur vast te houden.

 
 

LESGEVEN IN MICROSOFT TEAMS

Microsoft Teams stelt jou in staat om video te gebruiken, via audio en chat te communiceren, een PowerPoint-bestand, een scherm op je computer of een whiteboard te delen en om de lijst met deelnemers te bekijken. Verder kun je jouw achtergrond vervagen of de online-les opnemen.

Hiermee is Microsoft Teams een goede omgeving om informatie. Toch bevat Teams ook elementen voor een meer activerende didactiek. Zo kun je de opdrachten functie in Teams gebruiken om studenten vooraf al met de stof te laten werken en kun je daarin ook feedback geven. Peerfeedback kun je organiseren in (privé) kanalen of in het standaard ingebouwde klasnotitieblok. Verder is Forms ook in te zetten binnen Teams waardoor je formatief kan toetsen of voorkennis kunt activeren. Daarnaast kun je ook andere applicaties combineren met Microsoft Teams om meer interactie in de les te krijgen.

 

Microsoft Teams is te gebruiken vanuit de webbrowser als web-app op mobiel en tablet én als programma op je laptop of pc/mac, mits dit geïnstalleerd is. Gebruik van de web-app is voor de docent af te raden, omdat sommige functies niet beschikbaar zullen zijn. 

 

Voor video-overleg wordt de desktop app voor Windows of Mac aangeraden. Via de volgende link kan je Teams downloaden: https://teams.microsoft.com/downloads Bij het onderwerp Communiceren met studenten (zie afrolmenu), lees je meer over de communicatie zelf.

 

 

 

 • Voorkom dat je alleen informatie overdraagt

 • Gebruik een meer activerende didactiek:

  • Gebruik de functie Opdrachten om studenten vooraf met de stof te laten werken

  • Gebruik de functie Opdrachten om feedback te geven

 • Organiseer Peerfeedback in (privé) kanalen of via het ingebouwd klasnotitieblok

 • Gebruik Forms om voorkennis te activeren of formatief te toetsen

 • Combineer Teams met andere applicaties zoals Padlet, Socrative, Mentimeter. In deze blog worden hiervoor tips gegeven.

Lees deze blogpost voor tips over de didactiek tijdens een online les in Teams.

Tips bij het lesgeven in Microsoft Teams

Hoe werkt Microsoft Teams

Doorloop ook de lesmodule Microsoft Teams voor studenten

Schermafbeelding 2020-03-23 om 23.19.15.

Na het doorlopen van deze module kun je:
 

 • Uitleggen wat je met Teams kunt doen

 • communiceren met een team

 • communiceren via de chat

 • een opdracht zoeken en inleveren/bekijken

 • bestanden gebruiken binnen het team

 • deelnemen aan een team via een code

HOE KAN IK MIJN LES OPSTARTEN IN TEAMS

Nog niet alle studenten zijn gewend aan het werken met Microsoft Teams, hoe kun je dan je les opstarten met studenten?

Hoe kan ik lesgeven via Microsoft Teams

De onderstaande tutorial van mbo Mediawijs laat zien hoe je online les kunt geven in Microsoft Teams.

Maak een teams uitnodiging in de outlook agenda

De onderstaande video legt uit hoe je een les kan inplannen via Outlook. Je opent dan een zogenaamde Teams Meeting in je Outlook agenda.

Wat moet een student doen tijdens de les

Ga je een online les via Teams met studenten doen, dan is het handig het volgende met elkaar af te spreken:

 • Gebruik oortjes met een microfoon.

 • Bepaal zelf of je de camera aan of uit wilt doen.

 • Zet je microfoon standaard uit.

 • Zet je microfoon weer aan als daar om wordt gevraagd, zet je microfoon daarna weer uit.

 • Vragen stellen doen we via de chat, alleen relevante opmerkingen in de chat.

Deze infographic recht laat op een leuke manier zien wat de student tijdens een online les moet doen.

Tip! Wil je voorkomen dat studenten de presentatie verstoren of microfoons gaan dempen, maak dan een vergadering aan in de agenda in Teams en pas de instellingen van het overleg aan.

Bekijk deze video over hoe dat werkt.

 

HOE MAAK IK EEN ONLINE LES MET POWERPOINT

De onderstaande video van Helicon laat zien hoe je een les in Teams geeft met gebruik van PowerPoint of andere applicaties.

 
 

HANDIGE SWAY'S

De onderstaande uitleg via Sway helpen je om een start te maken met Teams en om er nog meer uit te halen.

Starten met Microsoft Teams voor klassen (docenten) :

Hoe werk je in Microsoft Teams (studenten) :

IS ZOOM EEN GOED ALTERNATIEF?

Lesgeven op afstand is een uitdaging voor iedereen. Microsoft Teams wordt veel gebruikt in het online lesgeven of vergaderen. Elk pakket heeft echter beperkingen. Microsoft Teams niet anders.

 

Als alternatief voor Microsoft Teams wordt door sommige docenten Zoom gebruikt om online te vergaderen of les te geven, omdat het op een aantal punten aanvullende functionaliteiten biedt t.o.v.  Teams. Bovendien is het gratis.

 

Toch raden we op dit moment met kracht af Zoom te gebruiken voor school doeleinden. Zoom is zeker de afgelopen periode veelvuldig negatief in het nieuws geweest, omdat het  niet zorgvuldig omgaat met de privacy van de gebruikers. Gegevens worden gebruikt voor andere doeleinden  en worden in sommige gevallen doorgegeven aan andere partijen, bijvoorbeeld Facebook. Daarnaast kunnen derden makkelijk inbreken in een vergadering of les met alle gevolgen van dien. Zie dit artikel op Kennisnet voor meer achtergrondinformatie.

Wat dan wel?

Gebruik zoveel mogelijk Microsoft Teams, dit is veilig en we kunnen je ondersteuning bieden inhoudelijk en technisch. Microsoft werkt erg hard aan de doorontwikkeling van Teams. Nieuwe mogelijkheden zullen snel komen. Heb je echt de functionaliteiten voor b.v. conferenties en/of break-out rooms nodig. Kijk dan eens naar alternatieven, zoals Webex van Cisco, ook gratis te gebruiken. Helaas kunnen de i-coaches en de servicedesk op dit moment geen ondersteuning bieden op het gebruik van alternatieve producten.

Wil je weten wat het beste en veilige manier is om jouw les vorm te geven en de mogelijkheden van Teams te bespreken, neem dan contact op met de i-coaches.

cisco-webex.jpg